Zdrowe posiłki mogą być smaczne

Agnieszka Cegielska słynie ze swojego przywiązania do zdrowego trybu życia, zwłaszcza stosowania naturalnych składników w kuchniAgnieszka Cegielska słynie ze swojego przywiązania do zdrowego trybu życia, zwłaszcza stosowania naturalnych składników w kuchni. Wydana na dniach książka Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie nie jest jej debiutem na rynku wydawniczym. Wcześniej dziennikarka opublikowała kilka pozycji, także związanych ze zdrowym, naturalnym gotowaniem. Nie da się zatem odmówić Agnieszce Cegielskiej pozytywnego wpływu na kształtowanie świadomości Polaków w zakresie zdrowego odżywiania. Szczególne uznanie należy jej się jednak za regularne udowadnianie, że zdrowo i smacznie nie są antonimami.

Przepisy dla każdego

Bez względu na wiek, rodzaj wykonywanej pracy czy pełnione role społeczne, trudno dzisiaj o nadmiar wolnego czasu. Jego braki są najbardziej odczuwalne w zmianie podejścia do gotowania. W polskich kuchniach w miejsce samodzielnie przygotowywanych potraw pojawia się sporo tak zwanych gotowców. Niezbyt budujące są statystyki, dotyczące spożywania niezdrowych przekąsek czy fast foodów o często wątpliwym składzie. Tymczasem Agnieszka Cegielska udowadnia, że smaczne, zdrowe gotowanie nie musi być czasochłonne. W swojej książce Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie dzieli się z czytelnikami recepturami, które samodzielnie przetestowała. Taka książka kucharska przyda się każdemu, kto chce gotować szybko i jeść smacznie. Dania opisane przez autorkę bazują na naturalnych składnikach. Początkowo ich zdobycie i stosowanie może wydawać się problematyczne, ale dzięki radom doświadczonej mecenaski zdrowego trybu życia szybko łapie się bakcyla do wartościowego odżywiania. Dzięki niemu natomiast można:

  • wzmocnić organizm i intensyfikować profilaktykę wielu chorób,
  • oczyścić się z toksyn, więcej energii i lepsze samopoczucie są wówczas gwarantowane,
  • zadbać o zdrowie własne i swoich bliskich.

Naturalnie to smacznie i wbrew pozorom tanio


Zdrowe odżywianie kojarzone jest z wysokimi cenami produktów. Faktycznie, te będące naprawdę eko, często są nieco droższe. Nie oznacza to jednak, że mogą z nich korzystać wyłącznie najlepiej sytuowani. Grunt to kupować świadomie. Nie wypełniać koszyków produktami, które mogą się przydać. Lepiej zaplanować jadłospis, a następnie nabyć tylko te rzeczy, które są potrzebne do realizacji swoich planów. Poza tym niektóre składniki da się wyhodować we własnym domu, to chociażby zioła i niektóre warzywa. Mając do dyspozycji niewielki ogród, zyskuje się już szerokie pole do popisu. Agnieszka Cegielska pokazuje, jak wykorzystywać różne produkty. Jej przepisy bywają zaskakujące, ale nigdy nie są nieprzemyślane czy jakoś szczególnie trudne.

Food obraz autorstwa bearfotos - www.freepik.com